Przepis na świąteczne muffiny
Składniki
- 125 g cukru
- 125 g mąki
- 125 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki wanilii w proszku
- 3 łyżki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- lukier, posypki, cukrowe lub marcepanowe dekoracje świąteczne...
Przygotowanie
Zmiksować cukier, masło w temperaturze pokojowej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wanilię i jajka. Do otrzymanej masy dodać mleko i dalej miksować. Masę przelać do papilotek włożonych do formy na babeczki (lub muffinki). Każda papilotka powinna mieć wielkość filiżanki do herbaty. Formę włożyć do piekarnika i piec w 200° przez około 20 minut.
Składniki na krem
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 5 łyżek cukru pudru
- łyżeczka wanilii
- 500 g słodkiej śmietanki kremówki
Wykonanie
Zmiksować na krem śmietankę, dodać cukier puder, wanilię i masło – zmiksować.
Można dodać parę kropelek barwnika spożywczego w dowolnym kolorze, aby zmienić kolor kremu. Udekorować świątecznym dodatkami cukierniczymi (do kupienia w każdym supermarkecie).
Kawa piernikowa
Składniki
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 200ml wrzątku
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonego kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 50ml śmietany kremówki
- 200 ml mleka
- 1 starta kostka czekolady
Przygotowanie
Kawę zalewam w rondelku gorącą wodą, dodaję cukier, przyprawy i podgrzewam do rozpuszczenia cukru.
W tym czasie ubijam śmietanę i podgrzewam mleko.
Do szklanek wlewam kawę w 1/2 wysokości, następnie dolewam mleko. Na wierzchu dekoruję bitą śmietaną i posypuję startą czekoladą.
Zdjęcia: Google / zszywka.pl
Przepis na muffiny: http://36merrychristmas36.blogspot.com/
Przepis na kawę: www.shabbyeat.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz