https://www.youtube.com/watch?v=glXgSSOKlls
Lody czekoladowe
Składniki
500 ml schłodzonej śmietany 30%
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
4 łyżki kakao
75 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mleko
skondensowane słodzone i całość chwile miksujemy. Do uzyskanej masy śmietankowej dodajemy kakao - mieszamy. Czekoladę drobno siekamy nożem, dodajemy do masy - mieszamy. Uzyskaną masę przekładamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki na
około 7 godzin podczas których co 40 minut mieszamy lody.
Sorbet z mango
Składniki
700 g obranego ze skórki i
oczyszczonego z nasion melona
150 ml wody
150 ml cukru (można dać mniej,
jeśli melon jest wyjątkowo dojrzały i słodki)
sok z połowy cytryny
3 łyżki wódki
Przygotowanie
Przygotować syrop z wody i cukru,
ostudzić. Do ostudzonego dodać sok z cytryny, zamieszać. Zmiksować melona,dodać do niego trzy łyżeczki wódki. Dodatek alkoholu sprawi, że sorbet nie
stwardnieje „na kamień” podczas zamrażania. Melonowe pure zmieszać z syropem z
cukru i cytryny. Włożyć do zamrażalnika. Miksować lub mieszać podczas
zamrażania.
Zdjęcia pochodzą z Google grafika / Przepisy:gotujemy.pl domowe-wypieki.pl urodaizdrowie.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz